Brandend maagzuur verhelpen.
person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:Laatst bijgewerkt: 15-02-2022
Na het eten last van een brandend gevoel in bijvoorbeeld je maag, slokdarm of achter je borstbeen? De kans is dan groot dat je te veel maagzuur hebt. Klachten die horen bij maagzuur zijn onder andere een brandend gevoel of het hebben van een opgeblazen gevoel in je buik. Het hebben van maagzuur is een veelvoorkomend probleem, zo heeft één van de vijf Nederlanders wekelijks last van brandend maagzuur.
Brandend maagzuur
Iedere maag bevat maagzuur en dat is maar goed ook, want maagzuur is verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en het doden van bacteriën. De zuurgraad van maagzuur is dusdanig hoog dat het je maagwand kan beschadigen, echter zorgt het maagslijmvlies voor de bescherming van de maagwand. In sommige gevallen maakt je lichaam te veel zuur aan waardoor het slijmvlies geïrriteerd raakt en je te maken krijgt met een brandend gevoel in je maag. Het brandend maagzuur kan ook terugstromen van je maag naar je slokdarm. Dit wordt ook wel reflux genoemd. Het hebben van een zure oprisping is in principe onschuldig, maar wanneer je hier vaker last van hebt is het verstandig om een bezoek aan de arts te brengen. Als er te vaak zure maaginhoud in de slokdarm terecht komt, kan de slokdarm beschadigd raken.
Maagzuur oorzaken
Brandend maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomede oorzaken zetten wij voor jou op een rijtje:
- Een 'breukje' in het middenrif. De slokdarm loopt naar de maag door een opening in het middenrif. Wanneer deze opening te wijd is kan de bovenkant van de maag boven het middenrif uit gaan steken. Hierdoor kan zure maaginhoud makkelijker terug de slokdarm in stromen, wat een branderig gevoel oplevert.
- Te veel druk op de buik. Dit kan het geval zijn wanneer er minder ruimte in de buikholte is dan normaal. Bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent, overgewicht of een verstopping hebt. Het eten van een grote maaltijd kan ook zorgen voor te veel druk op de buik. In deze situaties stroomt maagzuur gemakkelijker terug naar de slokdarm.
- Roken en alcohol. Het gebruik van nicotine en alcohol verslapt de sluitspier ook. Net als het geval is bij ouderdom.
- Voeding. De verslapping treedt ook op bij het binnenkrijgen van voedingsmiddelen als pepermunt, koffie, sterke thee, chocolade, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap.
- Een luie maag. In dit geval blijft voedsel te lang in de maag en is de kans groter dat het maagzuur de slokdarm bereikt. Wanneer je suikerziekte hebt is de kans groter dat je een luie maag hebt.
- Ouderdom. Hierdoor wordt de sluitspier tussen slokdarm en maag slapper en sluit deze niet meer goed. Ook hier stroomt de maaginhoud makkelijker terug.
Tips tegen maagzuur
Brandend maagzuur kan als zeer vervelend worden ervaren, toch zijn er een aantal tips die je kunt volgen om het overtollig zuur grotendeels te voorkomen.
- Let op met alcoholinname
- Slaap op twee kussens zodat je bovenlichaam hoger ligt
- Eet niet vlak voor het slapen gaan
- Ga niet meteen liggen na het eten
- Draag geen strakke kleding
- Stoppen met roken
- Ontspan, want spanningen werken op je maag
- Eet niet te zwaar en te vet.
- Eet kleine beetjes in plaats van één grote maaltijd.
- Eet geen sterk gekruide gerechten
Wanneer je overweegt om een medicijn te nemen tegen maagzuur, kun je kiezen voor de druppels van Iberogast. Dit middel tegen maagklachten kent geen bijwerkingen wanneer je het gebruik volgens de bijsluiter opvolgt!
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.
Producten
Stel een vraag
En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Bedankt voor je reactie, deze is goed aangekomen! Deze wordt eerst door onze redactie gecontroleerd voordat deze gepubliceerd wordt.