Menstruatiepijn? Deze tips zorgen voor verlichting
person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:Ieder meisje krijgt tussen haar tiende en zestiende levensjaar te maken met de menstruatie. Vrouwen moeten dit doorstaan tot ongeveer hun vijftigste. In veel gevallen gaat het ongesteld zijn gepaard met klachten. Meer dan vijftig procent van de vrouwen heeft last van menstruatiepijn. Sommige vrouwen ervaren dit als erg vervelend en worden erdoor belemmerd in hun dagelijks leven.
Klachten
De menstruatie begint met bloedverlies van de baarmoeder. Vaak hebben vrouwen ook last van buik-, rug-, hoofdpijn en misselijkheid. De buikpijn komt voort uit het samentrekken van de spieren in de baarmoeder. Jonge meisjes hebben hier het meest last van en na de geboorte van het eerste kind neemt de menstruatiepijn vaak af. Niet alleen de menstruatie zelf kan pijnlijk zijn, maar ook de ovulatie en de week voorafgaand aan de ongesteldheid kunnen klachten met zich meebrengen. De ovulatie of eisprong kan gevoeld worden in de vorm van een pijnscheut die enkele minuten of uren aanhoudt, maar veel vrouwen merken hier niks van. Pijn voorafgaand aan de ongesteldheid wordt het premenstrueel syndroom (PMS) genoemd. Dit uit zich vaak in:
- Psychische klachten (emotioneel of snel geïrriteerd zijn)
- Pijnlijke borsten
- Een opgeblazen gevoel
- Je slap of niet lekker voelen
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Vocht vasthouden
- Huidproblemen
- Hoofdpijn
Wat te doen tegen menstruatiepijn?
De bovengenoemde klachten zijn natuurlijk erg vervelend en verlichting hiervan kan zeer gewenst zijn. Zorgen voor voldoende rust en ontspanning tijdens de menstruatie is altijd goed. Neem bijvoorbeeld een heet bad of vraag om een massage. Een warme kruik of een koud-warm kompres kan verlichting geven bij buik- of rugpijn. Wanneer de buikpijn heviger is kun je altijd een pijnstiller nemen. Naast pijnstillers kunnen anticonceptiemiddelen als de pil of een hormoonspiraaltje de klachten ook verminderen. Bij hele heftige menstruatiepijn, waar geen pijnstiller tegen opgewassen is, is het altijd verstandig om de huisarts te raadplegen.
Stel een vraag
En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Bedankt voor je reactie, deze is goed aangekomen! Deze wordt eerst door onze redactie gecontroleerd voordat deze gepubliceerd wordt.