Longontsteking: bacteriën zijn grootste ziekmakers

Longontsteking: bacteriën zijn grootste ziekmakers

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het is weer winter en traditiegetrouw zijn er dan veel mensen ziek. Een longontsteking is een voorbeeld van een ziekte die vooral 's winters voorkomt. Toch betekent dat niet dat je de rest van het jaar geen longontsteking op kunt lopen: ook in de zomermaanden kun je er last van hebben. Een longontsteking (pneunomie)is een infectie van de kleinere luchtwegen (bronchiën) en longblaasjes. Pneunomie is een veelvoorkomende aandoening. Het wordt jaarlijks in ons land zo'n 250.000 keer geconstateerd. Maar hoe is een ontsteking van de longen nu te herkennen?

Longontsteking symptomen

Het is mogelijk om pneunomie te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je hoest veel en vaak zit daar geel/groen slijm en in sommige gevallen wat bloed bij.
  • Je hebt koorts.
  • Je hebt een snelle oppervlakkige ademhaling waardoor je kortademig wordt.
  • Diep ademhalen doet pijn.
  • Je bent vermoeid.
  • Je zweet veel of voelt klam aan.
  • Je hebt spierpijn.
  • Je hebt een verminderde eetlust.
  • Je hebt hoofdpijn.
  • Je lippen en vingers worden blauw.

Bij jonge kinderen is het neusvleugelademen een opvallend symptoom. Om meer zuurstof in de longen te krijgen sperren zij hun neusvleugels open bij het inademen. Bij oudere mensen zijn de symptomen minder vaak zichtbaar waardoor de ontsteking lastig te herkennen is.

Longontsteking oorzaken

Een longontsteking kun je op verschillende manieren oplopen. In de meeste gevallen krijg je het door de keelbacterie pneumokok, maar ook virussen, schimmels of parasieten kunnen de ontsteking veroorzaken.

Longontsteking besmettelijk

Veel mensen vragen zich af of een ontsteking van de longen besmettelijk is. Het antwoord daarop verschilt, omdat het afhankelijk is van de oorzaak. Wanneer de ontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie is deze over het algemeen niet besmettelijk. Dat is anders wanneer een virus de oorzaak is, want virussen worden makkelijk doorgegeven aan anderen. Die oorzaak achterhalen is overigens niet altijd gemakkelijk.

Behandeling longontsteking

Je kunt pneunomie behandelen door een natuurlijk antibioticum in te zetten zoals colloïdaal zilver, wat de slechte bacteriën onschadelijk maakt. Verder is het ook belangrijk om de weerstand zo sterk mogelijk te maken, waardoor de bacterie of het virus zo snel mogelijk uit het lichaam verdwijnt.  Je kunt ook aanvullend supplementen gebruiken om je luchtwegen zo sterk mogelijk te maken. Als de longontsteking na een paar weken nog niet verdwenen is, raden wij aan om altijd een arts te raadplegen.  

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing