Wat doet creatine?

Wat doet creatine?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Creatine is een voedingssupplement dat populair is onder sporters en fitnessliefhebbers. Het wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld een goede prestatie te leveren tijdens het sporten. Toch is creatine nog niet bij iedereen bekend, daarom gaan we in deze blog antwoord geven op de volgende vragen; Wat is creatine? Hoe gebruik je creatine? Daarnaast zullen we in deze blog zullen meer informatie geven over het gebruik en de werking van creatine.

Wat is creatine?

Creatine is een stof die van nature voorkomt in het lichaam en die belangrijk is voor de energieproductie in de spieren. Het wordt gemaakt van de aminozuren arginine, glycine en methionine en wordt opgeslagen in de spieren in de vorm van fosfocreatine. Creatine is dus zowel een lichaamseigen stof als een voedingssupplement. Daarnaast zijn er verschillende producten zoals vlees en vis die een bepaalde hoeveelheid creatine bevatten. Mocht je de hoeveelheid creatine die je binnenkrijgt willen verhogen, dan kunnen supplementen hiervoor een uitkomst bieden.

Hoe gebruik je creatine?

Creatine kan worden ingenomen in de vorm van poeder, capsules of tabletten. De meest gebruikelijke manier om creatine in te nemen is door het poeder op te lossen in water of een andere vloeistof en dit te drinken. De dosering kan variëren, afhankelijk van het doel en het lichaamsgewicht van de gebruiker. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 3-5 gram aanbevolen. Creatine wordt over het algemeen ingenomen voor het sporten, maar het nut van bijvoorbeeld creatinepoeder verschilt per inspanning.  Wanneer je een korte inspanning doet met veel herhalingen en weinig hersteltijd dan heeft creatine het grootste effect en daarnaast ook verschillende voordelen. Wanneer je een langdurige inspanning gaat uitvoeren heeft het weinig nut en kan het zelfs nadelig zijn om creatine te gebruiken. Door het gebruik van creatine houd je water vast wat je weer zwaarder kan maken tijdens bijvoorbeeld het hardlopen, wat kan leiden tot mindere prestaties.

Creatine werking

Creatine werkt door de opslag van fosfocreatine in de spieren te verhogen, wat resulteert in meer energie voor intensieve inspanningen zoals krachttraining en sprinten. Door het verhogen van de opslagcapaciteit van fosfocreatine in de spieren kan er meer ATP (adenosinetrifosfaat) worden geproduceerd, wat de belangrijkste energiebron is voor spiercontracties. Bewezen is dat creatine prestaties verbetert bij explosieve inspanningen, je tijdens explosieve inspanningen meer kracht hebt en het ondersteunt de spieropbouw. Wat niet bewezen is, is dat creatine zorgt voor een sneller herstel van de spieren.

Heb je naar aanleiding van de blog nog vragen over dit onderwerp? Bezoek onze winkel of neem contact met ons op!


 

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing