Alles wat je moet weten over hielkloven: Oorzaken, Preventie en Behandeling

Alles wat je moet weten over hielkloven: Oorzaken, Preventie en Behandeling

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Hielkloven zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Deze pijnlijke, gescheurde huid aan de onderkant van je hielen kan ongemakkelijk zijn en in sommige gevallen zelfs leiden tot infecties. Hoewel het probleem vaak wordt geassocieerd met de wintermaanden, kunnen hielkloven het hele jaar door voorkomen. In deze blog duiken we diep in de wereld van hielkloven: wat ze zijn, wat de oorzaken zijn, hoe je ze kunt voorkomen en, belangrijker nog, hoe je ze effectief kunt behandelen.

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn scheuren in de huid van de hiel. Ze ontstaan meestal wanneer de huid droog en gebarsten raakt, wat kan leiden tot diepe, pijnlijke kloven. In sommige gevallen kunnen de kloven zo diep zijn dat ze beginnen te bloeden. Hoewel hielkloven vaak worden beschouwd als een cosmetisch probleem, kunnen ze ernstige ongemakken veroorzaken en zelfs het risico op infecties verhogen als ze niet op de juiste manier worden behandeld.

Oorzaken van hielkloven

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van hielkloven. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

Droge huid

Een van de belangrijkste oorzaken van hielkloven is een droge huid. De huid rond de hielen heeft van nature minder talgklieren dan de rest van je lichaam, waardoor deze sneller uitdroogt. Dit probleem wordt verergerd door koude, droge lucht, het nemen van hete douches en het dragen van open schoenen zoals sandalen.

Overmatige druk op de hielen

Lang staan of lopen, vooral op harde ondergronden, kan extra druk uitoefenen op je hielen. Deze druk kan ervoor zorgen dat de huid barst, vooral als de huid al droog is. Overgewicht kan ook bijdragen aan de druk op je voeten en hielen, wat het risico op hielkloven vergroot.

Slecht passende schoenen

Het dragen van schoenen die niet goed passen of onvoldoende ondersteuning bieden, kan leiden tot hielkloven. Open schoenen zoals sandalen of slippers laten de huid van de hielen vrij, wat kan leiden tot uitdroging en barsten. Bovendien kunnen schoenen die te strak zitten, wrijving veroorzaken, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van hielkloven.

Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, psoriasis en hypothyreoïdie, kunnen de kans op hielkloven vergroten. Mensen met diabetes hebben bijvoorbeeld vaak last van een droge huid en een verminderde bloedsomloop, wat het risico op huidproblemen zoals hielkloven verhoogt.

Slechte hygiëne

Onvoldoende aandacht voor de verzorging van je voeten kan ook bijdragen aan het ontstaan van hielkloven. Een opeenhoping van dode huidcellen, vuil en zweet kan de huid rondom je hielen verzwakken, waardoor deze gevoeliger wordt voor scheuren.

Hoe kun je hielkloven voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt zeker voor hielkloven. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om je hielen gezond en gehydrateerd te houden:

Houd je voeten gehydrateerd

Een van de belangrijkste stappen om hielkloven te voorkomen, is het goed hydrateren van je voeten. Gebruik dagelijks een vocht inbrengende crème, vooral na het douchen wanneer je huid nog vochtig is. Crèmes die ureum of salicylzuur bevatten, zijn bijzonder effectief omdat ze helpen de huid zacht en gehydrateerd te houden.

Draag de juiste schoenen

Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en voldoende ondersteuning bieden, vooral als je veel staat of loopt. Vermijd het dragen van open schoenen voor lange periodes, vooral in droge, koude omgevingen. Schoenen die je hiel bedekken en ondersteunen, helpen om de huid te beschermen tegen uitdroging en overmatige druk.

Vermijd lang staan op harde oppervlakken

Probeer langdurig staan op harde oppervlakken te vermijden, vooral als je geen goede schoenen draagt. Als je werk vereist dat je veel moet staan, overweeg dan om inlegzolen te gebruiken die extra demping bieden en de druk op je hielen verminderen.

Regelmatige voetverzorging

Verwen je voeten met regelmatige pedicures om dode huidcellen te verwijderen en de huid zacht te houden. Gebruik een puimsteen of voetvijl om eelt te verwijderen, maar wees voorzichtig om niet te veel huid weg te vijlen, want dit kan de huid beschadigen en het risico op kloven vergroten.

Zorg voor een goede voeding en hydratatie

Een gezonde voeding rijk aan vitamines en mineralen kan bijdragen aan de gezondheid van je huid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je huid gehydrateerd te houden. Essentiële vetzuren, zoals omega-3, zijn ook belangrijk voor het behoud van een gezonde huid.

Hoe behandel je hielkloven?

Als je al last hebt van hielkloven, zijn er verschillende behandelingsopties die je kunt proberen om de pijn te verlichten en het genezingsproces te versnellen:

Hydrateren met een intensieve crème

Gebruik een intensieve hydraterende crème of zalf die speciaal is ontworpen voor droge en gebarsten hielen. Zoek naar producten die ingrediënten bevatten zoals ureum, sheaboter of lanoline, die diep hydrateren en helpen om de huid te verzachten.

Verwijder voorzichtig dode huidcellen

Gebruik een puimsteen of voetvijl om voorzichtig de harde, dode huid rond de hielkloven te verwijderen. Dit helpt om de huid glad te maken en kan het herstelproces bevorderen. Doe dit altijd na een bad of douche, wanneer de huid zachter is.

Gebruik een verband of pleister

Voor diepe of pijnlijke hielkloven kan het nuttig zijn om een speciaal verband of een pleister te gebruiken. Deze producten beschermen de kloven tegen vuil en wrijving, wat kan helpen om verdere irritatie te voorkomen en het genezingsproces te ondersteunen.

Natuurlijke remedies

Sommige mensen vinden verlichting door natuurlijke remedies te gebruiken, zoals kokosolie, honing of aloë vera. Deze ingrediënten hebben hydraterende en antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het genezingsproces.

Heb je vragen over dit onderwerp? Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met je gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing