Chia Seeds of zaden zijn afkomstig van de bloemen van de Chiaplant (Salvia Hispanica). Deze plant werd door de Maya’s en Azteken al voor onze jaartelling gebruikt als medicijn. Chia zaden werden daarnaast gegeten als krachtmiddel voordat er een reis gemaakt werd of voordat er gevochten werd. Tegenwoordig worden de chia zaden in Midden-Amerika nog steeds gebruikt bij het koken. De zaden zijn bruin, grijs, zwart en wit gespikkeld van kleur en ovaal van vorm. Chia zaden bevatten van nature veel omega-3 vetzuren, voedingsvezels, antioxidanten, vitaminen, eiwitten en mineralen en worden met recht tot de Superfoods gerekend.
Chia Seeds Raw zijn vrij van smaak- of kleurstoffen,
conserveringsmiddelen, zuivel, soja, maïs, rijst en bijenwas.
2 eetlepels (of 20 gram) gedroogde chia zaden bevat 23,3% (=7 gram) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan voedingsvezels, 6% van de ADH aan vet (=6 gram) en 7% (=4 gram) van de ADH aan eiwitten. De plantaardige vetten aanwezig in de zaadjes bestaan voor 57% uit omega-3 vetzuren (alfa-linoleenzuur)(1). Hiermee bevatten chia zaden meer omega-3 vetzuren dan welke andere natuurlijke bron op aarde. Aan mineralen bevat dit superfood 10% van de ADH aan calcium, 16% van de ADH aan fosfor en 20% van de ADH aan magnesium. Daarnaast bevatten chia zaden van nature ijzer, natrium, kalium, selenium, zink, koper en vit. B1, B2, B3, B6 en B8 en E.
Gebruik:
1-3 x daags 1-3 theelepels chia zaden toevoegen aan muesli, yoghurt, salade, smoothie of soep. In contact met water zwellen de zaadjes licht op en scheiden een gel af. Dit is een natuurlijk proces en de gel kan gewoon gedronken worden. De snelste en eenvoudigste manier om chia zaden te gebruiken is om een eetlepel aan een glas vruchtensap toe te voegen. Laat dit 5 minuten staan en roer het geheel nogmaals door.
Fabrikant:
Nova Vitae
Elleboog 1
6713 KP, Ede
08-2014